In de beginfase van de gitaarlessen wordt ingegaan op de algemene techniek van het gitaarspelen: Hoe houd je de gitaar vast en hoe gebruik je de linker- en de rechterhand bij het gitaarspelen? Uitgangspunt is een goede gitaartechniek. Met die basis kun je je in bijna alle muzikale richtingen ontwikkelen: klassiek, pop, folk, blues, finger-picking, jazz, latin, flamenco, country, etc. Daarnaast komt ook plectrumtechniek aan de orde voor o.a.  het begeleiden van popsongs met akkoorden en solospel. Bij songbegeleiding zul je natuurlijk ook moeten zingen terwijl je de akkoorden speelt. Realiseer je goed dat gitaar leren spelen niet in een korte tijd kan worden geleerd, maar dat het maanden en jaren duurt voordat je echt iets kunt.

Het lezen van noten wordt “spelenderwijs” eigen gemaakt met eenvoudige bekende en onbekende melodieën. Maat en ritme ontwikkel je door het in de maat meespelen met een cd. Je leert stapsgewijs verschillende gitaartechnieken toepassen.

Naast techniek, noten lezen, lezen van tablatuur (tabs) en algemene muzikale vorming, komt het accent vooral te liggen op plezier in het muziek maken. Creativiteit en intuïtie spelen hierbij een grote rol en deze kun je door het musiceren ontwikkelen. Ook worden er filmpjes gemaakt die op mijn YouTube kanaal worden gepubliceerd, dit wordt natuurlijk alleen met toestemming van de ouders en/of leerling gedaan. Zo kunnen overige familieleden en vrienden ook horen en zien wat er op gitaarles zoal wordt gespeeld.

Belangrijk in het leren gitaarspelen is: regelmatig oefenen. Hierdoor wordt het muzikaal geheugen en de gitaartechniek ontwikkeld.  In het begin is het 10 tot 15 min. gitaarspelen, liefst elke dag, en dat heeft veel meer resultaat dan 2 keer per week een uur oefenen. Ben je iets verder dan wordt het 15 tot 20 minuten en voor nog meer gevorderden is een half uur per dag oefenen wel nodig. Hoe vaker en langer je studeert, des te sneller ga je vooruit. Speel je te weinig op de gitaar; dan heeft gitaarles niet zoveel zin en zul je op een gegeven moment nauwelijks vooruitgang boeken en gedemotiveerd raken!

Verder wordt aandacht besteed aan muziektheorie (o.a. toonladders, majeur/mineur, maatsoorten, akkoordenleer, etc.) en improvisatie (rock, blues en jazz improvisaties).

De hele gitaarles wordt gedaan met behulp van een goede, eigentijdse gitaarmethode ook met behulp van internet en YouTube. Je leraar legt uit en verduidelijkt de leerstof.  In de gitaarles wordt een brede basis gelegd waarin veel muziekstijlen aan bod komen. Er is voldoende ruimte voor jouw muzikale voorkeuren.

De leerling dient zelf in bezit te zijn van een goede studiegitaar (klassiek/spaans of akoestisch), een gitaarmethode (muziekboeken), een muziekstandaard en een voetenbankje. Voor kinderen tot circa 9 jaar is een 3/4 gitaar (aanschaf rond 130,-) nodig en vanaf ongeveer 10 jaar een 4/4 gitaar (aanschafprijs rond 175,-), afhankelijk van de lengte van een leerling. Je kunt ook tijdelijk een gitaar huren. Ik kan je hierover een goed advies geven. Wacht liever met de aanschaf totdat het zeker is dat je na je aanmelding kunt worden geplaatst.